fbpx
succesul copilului: 10 abilitatia de care are nevoie penru a reusi

Succesul copilului: 10 abilitati de care are nevoie pentru a reuși

Drag părinte, cheia succesului copilului tău NU este doar pregătirea academică. Nu doresc sa fiu contra a ceva anume însă, dacă îți dorești un copil independent, fericit și realizat în viață, sistemul român educațional este ca și cel mai ieftin produs pe care îl cumperi în speranța de a soluționa ceva: Pe lângă că nu ajută din cauza ineficienței mai și încurcă !

Așadar dacă îți dorești un copil de succes, drumul acestuia se bazeaza pe sprijinul tău ! Presară-i următoarele abilități de succes.

 1. 1 Încrederea în SINE
 2. 2 Prețuirea de SINE
 3. 3 Cum gândim / Cum luam decizii ?
 4. 4 Dorințe MARI
 5. 5 Motivația
 6. 6 Perseverența
 7. 7 Auto-disciplina
 8. 8 Obiceiuri sănătoase
 9. 9 Recunoștința
 10. 10 Vizualizare pe termen lung

Toate aceste abilități au legatură strânsă între ele ! Ca părinte tot ce trebuie să faci este sa-i insuflii aceste abilități și să fii acolo lângă el, iar cel mai important lucru: Chiar dacă pică, încurajează-l și LASA-L să se ridice singur.

Lista celor 10 abilitati:

1.Încrederea în SINE

Un copil TREBUIE să cunoască acel sentiment de încredere în forțele proprii. Atunci când are această abilitate el știe că poate să ducă orice la bun sfârșit fie că este vorba despre proiecte, teme, jocuri sau alte provocări. Însă cel mai important aspect este că și emoțional poate să facă față a ceea ce se întampla în exterior.

Cercetătorii spun că un copil cu lipsă de încredere în sine, prezintă urmatoarele simptome: este hipersensibil la mediul înconjurător, are tendințe depresive, este introvertit, se îmbolnăvește ușor, apare lipsa fericirii, schimbări de stări emoționale, anxios, lipsă de voce personală și dorințe spuse cu voce tare.

Atenție ! Încrederea de sine nu este un aspect motivațional este o siguranță ca poți sa obții ce îți dorești.

Eu aș traduce ” încredere de sine” ca fiind obiceiul de a avea rezultate ! De Ce ? Mai multe despre încrederea de sine – în curând !

2. Prețuirea de SINE

Cu alte cuvinte am putea spune Respectul de sine !

Învață-ți copilul să se pună pe primul loc ! Societatea ne programează de mici faptul că, dacă te pui pe tine, dorințele tale, poftele tale pe primul loc ești o persoana egoistă. Implicit după ce societatea te învață dualitatea(ne razumăm aici la rău și bine) îți spune ca a fi egoist înseamnă a fi rău. (nimeni nu vrea sa fie o persoana rea, corect ? Da Cătălin ! )

Probabil deja vezi în ce context trăim, nu trebuie să fi doctor în fizică cuantică.

Un copil ar trebui sa țină cont de colegii sau de copii din cercurile în care se dezvoltă însă niciodată să nu își încalce valorile sau să îi pună pe ei și opiniile acestora pe primul loc, în detrimentul său. ( Un copil trebuie să crească cum își dorește el și să nu cunoască postura de validare din exterior. Adică: ” ce o să zică lumea” )

Cultivă-i o mentalitate din care să priceapă că: este îndeajuns/ă, puternic/puternică, frumos/frumoasă, talentat/talentată, destept/desteaptă, descurcareț/descurcareață și întărește-i aceste convingeri prin a i le repeta zilnic.

3. Cum gândim / cum luăm decizii ?

Este important să analizăm informațiile care ne înconjoară ! De ce? Lasă-mă să îți explic:

În prezent suntem expuși zilnic la sute sau chiar mii de informații. Atunci când auzi o informație care este despre un domeniu de interes, verifică și alte surse înainte să iei o decizie.

Am auzit cu toții de ” efectul de turmă” iar acesta este foarte prezent încă din grădiniță/ școală. Un copil stăpân pe el va lua o decizie pentru ca el își dorește din valorile lui și nu pentru că ” restul fac asta” . Cu alte cuvinte el este cel care ia decizia și nu alții în locul său !

Invață-l să fie deștept !

Dacă un copil face o algere proastă, încurajează-l să fie cu un pas mai deștept pe viitor și întărește acesta formă de gândire. Nu fi un părinte din masa de oameni care în mod normal ar recurge la o ceartă, șantaj emoțional sau scoatere de ochi, fi și tu un părinte deștept !

4. Dorințe MARI

Așa cum spune titlul educă-ți copilul să aibe dorințe mari.

Provoacă-l să viseze măreț, să fie ambițios iar atunci când îți spune o dorință, felicită-l și provoacă-l la lucruri mai mărețe decât s-a gândit el.

La ce ajută asta? În primul rând învață sa isi extinda constant limitele, cunoașterea, ambițiile etc. Majoritatea invențiilor mari din ziua de astazi la început au fost doar o imaginație, un SF. Deci mulțumim celor care au îndrăznit să viseze !

Un copil cu încredere în el și cu dorințe mari.. te las pe tine să îți imaginezi ce poate face !

5. Motivația

Această abilitate se leagă foarte bine cu punctul anterior. Motivează copilul dar învață-l să se motiveze și singur atunci când își dorește ceva.

Dacă are parte de un eșec, lasă-l să se ridice singur. Nu interveni decât atunci când îți cere ajutorul sau știi că nu se va descurca. Încearcă cât de mult poți să îi dai idei și el să reușească. Nu fii un “părinte – duh”, care apare de fiecare dată dintr-un nor de fum la orice impas al copilului. Tu trebuie să îl pregatești pentru viața lui. Să fie independent.

Un copil trebuie să știe ca a reusit singur.

(Asta este unul din principiile mele atunci când creez un spectacol pentru copii, îi pun pe ei în postura de a oferi soluții și asta îi face să se simtă capabili.)

Urmarește un copil când începe un joc. Pierde de multe ori până înțelege jocul, însă fiecare înfrangere îl motivează să devină mai bun !

Imaginează-și asta: Un copil cu încredere în el, cu dorințe mari și motivat !

6. Perseverența

Pentru început, trebuie să facem o diferență: Insistent= să faci același lucru pentru un rezultat care nu apare . Perseverent= să încerci metode diferite până ajungi la rezultatul dorit !

Atunci când provocările apar, și o fac, copiii tind să se retragă imediat. Este crucial să îi îndrumi atunci când întampină dificultăți și să le amintești de ce au vrut să facă în primul rând.

O să îți dau o mică explicație: Atunci când provocarea este mai mare decât bucuria beneficiului tindem să ne lăsăm.

Deci reamintește-i beneficiile și provoacă-l să vină cu soluții diferite! Așa se formează un caracter care știe că poate să realizeze orice își propune.

7. Auto-disciplina

Este foarte importantă, pentru a avea succes. Un copil trebuie să fie conștient de emoțiile lui, să fie stăpân pe ele. Trebuie să fie conștient de motivul pentru care face anumite lucruri și nu în ultimul rând să știe că există consecințe.

Auto-disciplina este un obicei și se cultivă. Cum ?

În primul rând trebuie să fii un parinte auto – disciplinat pentru că după cum știm cu toții,…suspans… copii modelează comportamentul și obiceiurile părintilor. Deci fii activ acasă, nu îți pierde cumpătul repede când ești nervos/nervoasă, nu manca compulsiv etc.

Aici este posibil să-mi spui:

-Cătălin, când ajung acasă după o zi de lucru obositoare, crezi că mai am “chef”/răbdare/energie să fiu model pentru copil ??

SI eu îți spun:

-Da ! Pentru că asta ar trebui să te încarce cu energie !

Dacă ți-aș spune la finalul zile obositoare că te așteptă acasă un ferarri pentru tine gata să-l conduci ? Sau când ajungi acasă fă-ți bagajele pentru că ai câștigat o vacanță în Bali dar trebuie să pleci astăzi ?? Sau o dorință mare de-a ta !

De ce în primul caz nu mai ai energie și în al doilea caz ai zbura spre casă ? (va urma și aici un articol, pentru că raspunsul este logic dar dur. Însă o nouă perspectivă ar putea chiar să te ajute să remediezi această ” lipsă de energie” )

În al doilea rând învață-l să fie responsabil. Cum ? Simplu ! Oferă-i responsabilități: prin casă, la cumparături, include-l în viața ta. Dacă îl obișnuiești ca la hotel să aibe de toate, pe viitor nu-i scoate ochii că nu face ceva prin casă.

8. Obiceiuri sănătoase

Această abilitate este de departe cea mai importantă ! Din nou, o sa urmeze un articol doar despre obiceiuri, importanța lor și cum să fie implementate. 😀

Conform studiilor, 95% din obiceiurie noastre dicteaza gândirea, perspectivele, casa pe care o ai, jobul, prietenii practic viața ta.

Nu trebuie să mă crezi pe mine sau studiile. Ca să nu intrăm mult în subiect, o să dau un scurt exemplu: O persoană care lucrează din greu 8 ore pe zi, ajunge acasă, cu timpul rămas își umple mintea cu televizorul, ajunge și pe la lotto să depuna biletul(deci clar este în valorile sale aceasta actiune)… crezi că are vreo sansă să câștige (orice) mai mult, fără să își schimbe această rutină ?

Acum să trecem la super eroii noștri. Obiceiurile copiilor sunt mulate din obiceiurile părinților. Îți dorești un copil cu obiceiuri sănătoase ? Trebuie să devi exemplu de urmat.

Majoritatea părinților au așteptările urmatoare: Copilul meu o să reușească mai multe decât mine, iar eu îți spun depinde ce lansare îi dai !

Obiceiuri sănătoase: trezit de dimineață, citit, meditat, sport, mâncare sănătoasă, felul în care vorbești, ce subiecte de discuții ai, tonul pe care vorbești, ce cuvinte folosești etc. Foarte important : ești o victimă și crezi că viața ți se întamplă ? SAU ești stăpân pe tine și viata ți-o faci tu ?

Pentru sănătatea lui emoțională încearcă să aveți măcar o zi pe săptamană stabilită pentru o activitate împreună și orice ar fi, nu renunțați la această activitate ! (seară de film, sport, etc.) Îl ajuta să se simtă iubit, își primește atenția de care are nevoie, întărește relația, sunt foarte multe beneficii !

Ține minte copii văd, apoi sunt curioși să încerce. Deci fii în jurul lor când faci aceste activități.

9. Recunoștința

Cineva mi-a zis o dată pe subiectul recunoștinței: ” Cum ar fi dacă mâine ai avea doar lucrurile, persoanele și momentele pentru care ai mulțumit astăzi ? ”

Hai să învățăm copii să mulțumeasca pentru ce au, pentru momentele pe care le-au avut, pentru ce sunt ei !

Cel mai simplu mod în care să faci asta: Creează un obicei seara când se pun în pat să stai cu ei de vorba și să ii intrebi despre ziua lor, ce a fost frumos, când s-au bucurat etc. Fă un obicei din a-i aduce în focus momentele frumoase dintr-o zi, iar la final multumiți pentru ele. Pe final vorbiți despre a doua zi, cum poate să devină și mai frumoasă. Invață-l să își pregătească mental ziua urmatoare cu bucurie.

Recunoștința este minunată pentru a se bucura de viață.. A avea în focus tot timpul plusurile pe care le are și nu minusurile sau lipsurile. Atunci când are o dorință, să fie pentru o bucurie în plus și nu din cauza lipsurilor. (înțelegi diferența ? )

Recunoștiința ajută minunat un copil atât pentru ce este cât și pentru ce are. Combate credințele: a nu fi de ajuns, ca om, noi avem lipsuri alții de ce au mai multe ? etc. Nu vrei să aibe focus pe aceste aspecte !

10. Vizualizarea pe termen Lung

Când ești copil trăiești mult în prezent și în bucuria momentului ! În general adulții trăiesc mult în trecut și doar cu o speranță pentru viitor. (dar fără niciun plan, pe principiul ” Doamne dă-mi ca să fie bine”. Dumnezeu îți dă, dar ești în trecut, nu vezi. )

Învață-l să vizualizeze ce va face peste un timp scurt mediu și lung. Lărgește-i orizonturile. În acest fel îl faci conștient de viața lui, iar dorințele pe termen lung nu vor înceta să apară. Astfel copilul va începe din timp să dea naștere gândurilor despre viitorul său.

Sunt foarte mulți tineri în momentul actual care nu știu ce vor face în viitor pentru că nu s-au gândit niciodata.

Copilul tău nu va avea această problema, pentru că deja ai citit acest articol și ești un părinte deștept !

Ce facem în programul Școala Magică ?

 • La noi în Școala Magică, le dăm un boost de încredere în sine într-un interval de doar cateva luni, cu rezultate vizibile.
 • Instigăm copii să ne povestească despre dorințele lor.
 • Încurajăm tot timpul și în mod repetitiv comportamentul pozitiv.
 • Comunicăm beneficiile înainte de a învața un truc (care necesita mai mult exercițiu) îi facem conștienți atunci când nu iese nici după a 10 repetare.
 • Mega aplauze și sărbătorire a momentului de triumf.
 • Orice număr/act/prezentare se termină cu mulțumirea audientei pentru că a fost prezentă.

Dacă ți-a plăcut acest articol dă-ne un like pe facebook: Scoala Magica

Abonează-te la newsletter pentru a fi la curent cu vitoarele articole și programe pe care le vom lansa.

Școala Magică – education for happy a family !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *