Te salut drag părinte,
Cătălin Pintea sunt și astăzi am să-ți spun câteva din secretele mele pentru a ridica încrederea de sine la copii. Amprenta pe care o lasă programul Școala Magică în caracterul lor este foarte vizibilă și într-un timp foarte scurt ! De ce ? Pentru că lucrurile stau foarte simplu și astazi am să împărtășesc cu tine câteva idei pentru a putea face și tu asta acasa.
Sunt o persoana FOARTE creativa, deci apreciază timpul meu dedicat în partea logica ca să reușesc să scriu un material bine structurat și explicit. Am să încerc sa transcriu procesul cât mai amuzant ca să ai o citire plăcuta și în același timp cât mai logic.
Ok, hai să facem o structura simpla:
- De unde plecăm: nevoile copiilor ?
- Ce este încrederea în sine și cum se cultivă ?
- Întărirea comportamentului și rezultatului pozitiv !
- Ce facem când avem un eșec ?
1.De unde plecăm: nevoile copiilor?
Am ales cateva nevoi care au directă legatură cu subiectul nostru de față ” Încrederea de sine ” .
- Nevoia de a se simți în siguranță
- Nevoia de a fi acceptat
- Nevoia de a fi apreciat
- Nevoia de a se simți capabil/autonom
- Nevoia de atenție
- Nevoia de a fi iubit
- Nevoia de a-și exprima emoțiile
- Nevoia de sens suprem
În programul Școala Magică toate acestea le acoperim prin joacă ! Joaca este cea mai simplă metodă de a învăța, orice, pentru că “joaca este începutul cunoașterii”.
Verifică dacă îi oferi aceste nevoi prin întrebari simple:
Îi ofer copilului meu(sufletul pe care l-am adus pe lume/ puritatea căuia am privilegiu să-i fiu mentor/ onoarea de a face parte din începutul vieții cuiva ) următoarele nevoi ?
- Îmi accept copilul asa cum este ? Am tendinta de a-l controla la orice pas ?
- Îmi apreciez copilul ? De cate ori pe zi îmi exprim aprecierea pentru el? Cum fac asta ?
- Îi ofer responsabilități/ Îi dau șansa de a rezolva anumite task-uri singur, în urma cărora să se simtă capabil ?
- Îi ofer atenție ? Cum fac asta ?
- Îl iubesc neconditionat sau doar când îmi convine/este cuminte? Cum îmi manifest iubirea fața de el ? Se simte iubit ? L-am întrebat vreodată dacă se simte iubit/ă ?
- Se simte în largul său să își manifeste emoțiile sau îl cert ? ( “Îți dau eu motiv de ce să plângi” )
- Îi ofer oportunitatea de a participa la succesul altcuiva ? Are parte de experiența de a contribui la succesul altcuiva ?
Raspunde sincer la aceste întrebări și îmbunătățește aceste aspecte în relația cu copilul tău !
Ține minte a fi matur emoțional înseamna a avea puterea/curajul de a accepta anumite lucruri despre noi. Nimeni nu s-a născut perfect sau informat deci nu pierde timpul să te judeci sau să eviți acceptarea ca nu ești bun la ceva. Foarte IMPORTANT, nu este despre tine, este despre super-eroul tău !
2. Ce este încrederea de sine și cum se cultivă ?
Noi, în programul Școala Magică ne asigurăm că la fiecare ora, copiii primesc doza de încurajare și validare. Sărbătorim fiecare mic succes ca și cum ar fi câștigat olimpiada mondiala ! Fiecare copil este unic, minunat și cu un potențial.
Cum se cultivă încrederea de sine cel mai ușor ? Hai să îți spun !
( O să ne referim la ISTORIC = experiență. Dacă cauti pe google “haine pentru copii” vreo 20 de minute, deja s-a format un istoric în aplicația ta. Automat ai o experiență în a cauta “haine pentru copii”. Acum dacă ești mulțumit/ă de cautarea ta, istoricului tău iî vei da sens pozitiv, de reușită. Deja s-a format ideea că știi să cauți “haine pentru copii”. Dar dacă nu ai găsit ce căutai, rămâi cu o nemulțumire iar istoricului tău îi vei da sens de esec=> automat tu vei crede despre tine că nu te pricepi la a găsi “haine pentru copiii”. M-am facut înțeles? Da, Cătălin ! )
Atât la adulți, pentru cine are nevoie, cât și la copii funcționeaza în felul următor: Când ai mici rezultate dar des și consecutiv, în creierul nostru se formează deja obiceiul de reușite. Acel istoric din capul nostru cu reușite îți oferă siguranța că TU POȚI, că EȘTI CAPABIL. Nu există ” nu sunt bun la ceva ” ci doar ” nu am un istoric cu reușite în acel aspect” .
Acum că știm cum funcționează creierul nostru, putem înțelege copii cu lipsă de încredere în sine și ce istoric au, DAR și cum să modificăm acel istoric. PRESTO ! … APLAUZE !
3. Întărirea comportamentului și a rezultatului pozitiv !
Am vorbit despre Încrederea de sine și ce este, acum hai vorbim despre cum facem acest lucru.
Pe durata unei zile super copilul tău, face foarte multe lucruri. Creează-ți un obicei în a-i comunica la orice fel de pas/reușită, un bravo. Un exemplu banal dar important: atunci când trebuie să ieșiți din casă și s-a îmbrăcat singur/ă confirma-i ce lucru frumos a făcut. ” Îmi place cum te-ai îmbracat/ Ce frumos te-ai îmbracat “, vei vedea că va avea o alta atitudine.
În momentul când face o ” prostie” dacă stai să îl cerți și insiști pe ce lucru rău a facut, practic tu îi întărești acel comportament negativ. Să-ți dau un exemplu din spectacolele mele de copii:
- Sunt la spectacol, 20 de copii în fața mea. Unii stau cuminți, alții energici sau să le spunem ” răi/neascultători” (deși au un motiv pentru care se comportă așa, ei nu sunt răi ! ). Știind că cei cuminti vor să vadă și să participe la spectacol dar ceilalti îi vor întrerupe, ce fac? Încep să mă focusez cu voce tare și sa-i validez/aplaud pe cei care stau cuminti: ” Bravo, uite, îmi place cum stai tu..și tu…bănuiesc că stați așa pentru că sunteți nerăbdători să începem spectacolul, nu-i asa? ” Ei bine, după ce aplaud 3 copii care stau frumos la spectacol, deja toți au tendinta să modeleze comportamentul care este recompensat/validat iar acum ne putem bucura toti de un super spectacol ! ” .
Pune tot timpul accentul pe aspectul pozitiv, chiar și atunci când face o ” boacănă” trebuie să existe și partea plină a paharului. Exemplu:
Dacă sparge un pahar (toți suntem neîndemanatici câteodată) deci în loc să îl cerți pentru ce a făcut( în măsura în care voi aveți pahare și ce pune în ele, iar alții nu au apa în africa..) ,
Poți face 2 lucruri:
- Pierzi timp și energie în a-l certa, “scoate ochii” și întărirea ideii în capul lui că este un neîndemanatic, la pachet cu rușinea pe care o simte și nu știe să o gestioneze
- Sau poți să îl înveți ce să schimbe pe viitor: ” Pune paharul pe masă să nu îl scapi/ Roagă pe cineva să te servească/ Ei se mai întamplă, dar să stii ca 5gang mătură cioburile după ce sparg un pahar ” :))
4. Ce facem când avem parte de un eșec ?
Câteodată se întamplă ceva ce nu ne dorim, iar în acel moment creierul nostru o ia razna și este foarte comic :))(depinde de ce parte a situației stai)
Este momentul în care, nu ne mai aducem aminte de nimic, totul se năruie iar viata nu mai are niciun sens. Dacă nu mă crezi, stai pe langă o femeie atunci când i se rupe o unghie..
Dar să revenim la supereroii noștri !
Când eșecul apare, creierul nostru tinde să scoată tot sertarul cu istoricul de nereușite.
Ce facem cu copiii ? Ai urmatoarele opțiuni:
- Schimbăm imediat starea și vorbim cu ei, DAR niciodată nu accentuăm starea lor ! Poți sa le explici orice, odata ce au intrat în acea stare de victimă, nu înțeleg nimic și nu vor să înțeleagă. Pentru că o victima vrea să plângă și să primească atenție ! Este la fel ca și un copil mic care pică pe jos, în secunda 2 se uită la părinte. Dacă părintele este îngrijorat…poți să spui PA.. copilul va plânge, îi va trebui în brațe, atenție, mai înca o tura de plâns etc.. . Însa, schimbând comunicarea..” Na, ai prins iepurașul ? / Ce faci mami/tati, ai prins iepurașul” pe un ton jucăuș.. acesta se va ridica și va continua să alerge. De ce ? Pentru că le-ai dictat starea în acel moment !
- Le reamintim toate succesele pe care le-au avut și cât de mic pare acest nesemnificativ ” eșec” . Punem accentul pe pozitiv și nu stăm să pierdem energie pe un eșec .
- Îi încurajăm și ne asumăm eșecul. “Da.. s-a întamplat asta, DAR te pregătesti mai bine pentru data vitoare ?
Dacă ți-a plăcut acest articol ajută-ne să ajungă la cât mai mulți părinți pintr-un share și like la pagina: Școala Magică.
Abonează-te la newsletter pentru a fi la curent cu vitoarele articole și programe pe care le vom lansa.
Îți doresc o relaționare cât mai frumoasă, benefică, de succes și ușoară cu copilul tău !
Școala Magică – education for a happy family !
Wow, superb weblog structure! How lengthy have you ever been blogging for? you make running a blog glance easy. The entire glance of your web site is great, let alone the content material! Albina Rogers Iphagenia